Lancering vernieuwde Toolbox Beleidsevaluaties

Lancering vernieuwde Toolbox Beleidsevaluaties

21 juni 2024 door Secretariaat 0 reacties

Het ministerie van Financiën heeft tijdens de bijeenkomst van het VIDE Evaluatie Netwerk op 5 juni jl. de vernieuwde Toolbox Beleidsevaluaties gelanceerd. De nieuwe Toolbox helpt beleidsmedewerkers, evaluatiecoördinatoren en beleidsonderzoekers bij het opzetten en uitvoeren van een goede evaluatie van beleid, een programma of een project. De Toolbox is te vinden via: www.evaluaties.rijksfinancien.nl/toolbox.

De Toolbox is onderdeel van de website Evaluaties van het Ministerie van Financïen en dé centrale plek voor alle informatie over evaluaties binnen het Rijk. Het neemt de gebruiker bij de hand door het, in vijf stappen, doorlopen van het hele beleidsevaluatieproces: van het bepalen van de context en scope, de methode, tot en met het rapporteren en communiceren. Het is daarmee de opvolger van de oude Toolbox Beleidsevaluaties.

Laurens Triesscheijn en Johan Vonk, van het Bureau Strategische Analyse van het ministerie van Financiën, hebben hier afgelopen jaar hard aan gewerkt en lanceerden de nieuwe Toolbox op de VIDE-bijeenkomst. Laurens Triesscheijn: “We zijn erg trots op de lancering van de nieuwe Toolbox Beleidsevaluaties. Met de plaatsing van de Toolbox op de nieuwe website staat alle informatie over evaluaties nu op één centrale plek. Met de Toolbox willen we het evaluatieproces makkelijker en duidelijker maken om de kwaliteit en impact van de evaluaties te vergroten. Jaarlijks worden er binnen het Rijk, als onderdeel van de Strategische Evaluatie Agenda (SEA), namelijk meer dan 340 evaluaties uitgevoerd. Deze evaluaties zijn niet alleen belangrijk om verantwoording af te leggen aan de belastingbetaler en de Tweede Kamer, maar ook om te leren van de praktijk en beleid te verbeteren.”  

Odette van de Riet, hoofd van het Bureau Strategische Analyse, opende de bijeenkomst. Daarna nam Laurens Triesscheijn de deelnemers mee in de wereld van de Toolbox en werd de nieuwe Toolbox gelanceerd.  Johan Vonk plaatste de Toolbox vervolgens in perspectief en nam de bezoekers mee in de stappen die de afgelopen jaren binnen het Rijk zijn gezet rondom de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) inclusief de Periodieke Rapportages. Met de SEA plannen departementen evaluaties 4 tot 7 jaar vooruit en zorgen ervoor dat de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar is. Bertine Witkamp en Reina Kloosterman van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakten deze Rijksbrede ontwikkeling inzichtelijk door te reflecteren op het proces bij het SEA-thema Kinderopvang. De VIDE-bijeenkomst werd afgesloten met een vraaggesprek met de sprekers, onder leiding van Floor de Jager van het ministerie van Financiën.

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten