IS UITGESTELD - Hoe kun je doelmatigheid onderzoeken?
meer informatie volgt
Doeltreffendheid en doelmatigheid (d&d) worden vaak in één adem genoemd als thema voor evaluatie. Maar vaak komt de evaluatie van doelmatigheid (van beleid) onvoldoende van de grond. Dat komt omdat de doelmatigheidsvraag gecompliceerd is en er onvoldoende toegankelijke methoden bekend zijn.
Beleid is doelmatig als het niet voor minder geld had kunnen worden uitgevoerd, dan wel als met de gepleegde inzet betere resultaten bereikt hadden kunnen worden (vrij naar de omschrijving van de Algemene Rekenkamer). Deze formulering is lastig onderzoekbaar omdat gerealiseerde beleidseffecten en beleidskosten worden vergeleken met hypothetische effecten en kosten.
Er bestaan analytische methoden zoals Free Disposable Hull (FDH), Data Envelopment Analysis (DEA) en Stochastic Frontier Analysis (SFA). Maar deze zijn bij veel evaluatoren onbekend en toepassing ervan vergt specifieke kennis.
Een derde aspect is ook nog dat opdrachtgevers van d&d-evaluaties vaak vooral geïnteresseerd zijn in de doeltreffendheid van beleid; de doelmatigheid staat duidelijk op een tweede plaats.
Een en ander leidt ertoe dat doelmatigheidsvragen vaak onderbelicht blijven. Het Evaluatorennetwerk organiseert een bijeenkomst over doelmatigheidsevaluatie, in het bijzonder over de vraag of er onderzoekmethoden bestaan die geschikt zijn om de kernvraag inzake doelmatigheid te beantwoorden. We gaan dit doen aan de hand van een in Nederland minder bekend rapport van Markus Palenberg van het Institute for Development Strategy uit München. In dit rapport, opgesteld op verzoek van het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, wordt een aantal methoden voor evaluatie van doelmatigheid besproken. Niet alle methoden die in dit rapport worden besproken zijn wetenschappelijk gezien van het hoogste niveau, maar ze kunnen desondanks inspiratie geven om vaker aandacht te besteden aan doelmatigheid, zeker ook in gevallen waarin empirische informatie (vrijwel) ontbreekt.
Tijdens de bijeenkomst zullen twee inleidingen worden gegeven. De eerste zal worden verzorgd door Sjoerd Keulen (Algemene Rekenkamer en Erasmus Universiteit Rotterdam): hij licht de methoden uit het Palenberg-rapport kort toe. Vervolgens zal Rudy Doeven (Centraal Planbureau) een onderzoek bespreken naar de doelmatigheid van de curatieve zorg, waarin een aanpak is gekozen die met name bekijkt of de prikkels in het systeem om doelmatigheid te bevorderen, werken zoals beoogd. Het grootste deel van de bijeenkomst zal bestaan uit een zaaldiscussie.
Datum: dinsdag 24 maart 2020
Aanvang: 15.00 - 17.00 uur